Iedereen kan mee het ziekenhuis van de toekomst vormgeven

Iedereen kan mee het ziekenhuis van de toekomst vormgeven

Het ziekenhuis van de toekomst maken we samen
“Dokter, wacht eens even. Ik heb een idee….”  Dat ga je zelf als patiënt niet zeggen. Op ziekenhuisvandetoekomst.be krijg je wel een stem. www.ziekenhuisvandetoekomst.be is een forum voor kleine en grote voorstellen die leiden tot betere gezondheidszorg en minder ongemak. Het forum staat open voor alle ‘stakeholders’: patiënten uiteraard maar ook dokters, verpleegkundigen, managers… Iedereen met een goed idee.

Het forum opende op 27 november.  Drijvende kracht achter ziekenhuisvandetoekomst.be is Mitch&Mates. Dit jonge bedrijf uit Genk heeft al heel wat IT-oplossingen voor de ziekenhuissector bedacht, “flexibele, snel implementeerbare en schaalbare IT-tools die ziekenhuismuren slopen” zoals ze zelf het formuleren.

“Zou het niet handig zijn als….”
“Zou het niet handig zijn als ik maar één keer een vragenlijst moet invullen?”
“Zou het niet handig zijn als ik me in het ziekenhuis kon aanmelden met m’n smartphone?”
“Zou het niet handig zijn als vergissingen zo goed als onmogelijk zijn bij operaties?”

Meer vragen zoals deze en concrete, praktische oplossingen daarvoor moeten zeker op ziekenhuisvandetoekomst.be aan bod komen. Voor de drie concrete vragen hierboven bestaan intussen concrete oplossingen, bedacht door Mitch&Mates.

Crowdsourcing voor meer patiëntvriendelijkheid
“Wij voelen vanuit onze praktijkervaring heel goed aan dat er nog veel mogelijk is om de werking van een ziekenhuis vlotter te doen verlopen, patiëntvriendelijker te maken. Ook om door betere informatiestromen tijd te creëren voor dokters zodat ze zich kunnen focussen op hun vak”, aldus Yannic Sterken van Mitch&Mates.

“Het is een open forum, een vorm van crowdsourcing. Maar zeker geen klachtenbureau. Alle constructieve ideeën zijn welkom. Slimme oplossingen voor praktische problemen, ideeën over werkorganisatie, zelfs ideeën voor diensten die nog niet bestaan”.

“Zou het niet handig zijn als ik weet hoeveel wachttijd er nog is voor mijn afspraak?”
“Zou het niet handig zijn als we preciezer wisten wanneer de dokter zijn ronde aanvat?”
“Zou het geen tijd besparen als mijn voorschrift rechtstreeks naar de apotheek van mijn keuze wordt gemaild?”
“Zou het niet heel wat comfortabeler zijn als ook patiënten uitgesteld kunnen tv kijken?”
“Zou het niet eerlijker zijn om in de werkplanning een systeem te bedenken waarbij moeilijke uren een groter gewicht krijgen?”

Wij kunnen nog een tijdje doorgaan zo. Nu is het jouw beurt op www.ziekenhuisvandetoekomst.be.

Mitch&Mates
Mitch&Mates telt een 15-tal werknemers en kende vooral de voorbije jaren een sterke expansie. Die is in grote mate gestoeld op hun unieke visie: ‘Vriendelijke producten’ ontwikkelen die rekening houden met de noden van zorgverstrekkers, patiënten en administratie.

Vandaar ook de ongewone naam: Mitch staat voor ‘matching IT in healt care’ en Mates verwijst naar alle ‘stakeholders’. Alle vrienden kortom.

Sinds medio 2014 werkt Mitch&Mates nauw samen met het Maastricht Universitair Medisch Cetrum (MUMC+) voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Zo rolt het MUMC+ momenteel de Surgical Safety Checklist uit, een digitale, gebruiksvriendelijke en kristalheldere toepassing die elke stap voor, tijdens en na een operatie controleert. De SSCL heeft een enorm potentieel en is ontwikkeld in respons op een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie voor betere controleprocedures.

En toch gaat Mitch&Mates als bedrijf prat op zijn rebelse karakter. Zij zien dat er een door technologie gedreven revolutie aan de gang is in de gezondheidssector en willen die mee vorm geven.  Ziekenhuisvandetoekomst.be is in die optiek een heel logische stap.

Recente artikels